Producenci owoców i winogron, poszkodowani wskutek tegorocznych kwietniowych przymrozków i majowego gradobicia, otrzymają wsparcie finansowe. Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w tej sprawie.
Nabór wniosków o wsparcie i wypłaty środków przeprowadzi Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) – zgodnie z przyjętym 3 września 2024 r. rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie realizacji przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zadań związanych z udzieleniem nadzwyczajnego wsparcia finansowego sektorowi owoców i warzyw oraz sektorowi wina dotkniętym niekorzystnymi zjawiskami klimatycznymi.
Budżet wsparcia
Na wsparcie przeznaczony jest budżet, który obejmuje kwotę 37 mln EUR pochodzącą z budżetu UE oraz kwotę pochodzącą z budżetu krajowego w wysokości 74 mln EUR – łącznie ok. 470 mln zł.
Dla kogo ?
Pomoc finansową będzie mógł otrzymać producent rolny:
- w którego gospodarstwie w 2024 r. wystąpiły szkody w roślinnej produkcji rolnej na poziomie przekraczającym 30 proc. średniej rocznej roślinnej produkcji z lat 2021-2023 albo z 3 lat w okresie 2019-2023, z pominięciem roku o najwyższej i o najniższej wielkości tej produkcji;
- w którego uprawach wystąpiły szkody na poziomie co najmniej 40 proc. plonów spowodowane przez przymrozki wiosenne w okresie od 15 do 30 kwietnia 2024 r. lub grad w okresie od 1 do 31 maja 2024 r., udokumentowane protokołem z prac komisji powołanej przez wojewodę.
Wsparcie będzie przeznaczone dla producentów rolnych, którzy uprawiają m.in. drzewa owocowe,
winorośl, maliny, truskawki czy porzeczki.
Terminy
Wnioski o pomoc będzie można składać do ARiMR od 1 do 22 października 2024 r. Pomoc zostanie wypłacona do 31 grudnia 2024 r.
Stawki wsparcia
Stawki wsparcia dla rolników będą zróżnicowane w zależności od poziomu strat oraz rodzaju uprawy. Stawki są wskazane w załączonej tabeli.
Wysokość stawki pomocy w zależności od poziomu strat | |||
---|---|---|---|
Grupa upraw owocowych | Poziom strat co najmniej 40% i mniej niż 55% |
Poziom strat co najmniej 55% i mniej niż 70% | Poziom strat co najmniej 70% |
Grupa I: 1. agrest 2. aronia 3. porzeczka |
1 500 zł/ha | 2 000 zł/ha | 3 000 zł/ha |
Grupa II 1. brzoskwinia 2. czereśnia 3. grusza 4. inne owoce jagodowe 5. jabłoń 6. morela 7. orzech włoski 8. śliwa 9. wiśnia |
2 500 zł/ha | 3 500 zł/ha | 5 000 zł/ha |
Grupa III: 1. borówka 2. jeżyna 3. malina 4. truskawka 5. winorośl |
3 000 zł/ha | 4 000 zł/ha | 6 000 zł/ha |